Fysiotherapie bij Claudicatio Intermittens
Fysiotherapie in de vorm van looptherapie bij etalagebenen
Heeft u problemen met het lopen en krijgt u steeds eerder pijn in de benen dan is het mogelijk dat u last heeft van claudicatio intermittens of te wel etalagebenen. U moet steeds vaker even stoppen om de pijn te laten zakken voordat u weer verder kan. Meestal word de diagnose gesteld door een huisarts of specialist in het ziekenhuis door middel van een test.
Waar komt pijn vandaan?
Claudicatio intermittens is een aandoening van de hart en bloedvaten. De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. In de loop van de jaren kan slagaderverkalking vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan; een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren. Door de beschadiging en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen zich bij zo’n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo’n stolsel kan een vat uiteindelijk geheel afsluiten. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Heeft u vernauwingen in de slagaders? Dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het zuurstoftekort veroorzaakt pijn in uw been. Met rust verdwijnt de pijn weer.
Wat is de oorzaak van Claudicatio Intermittens?
Risicofactoren voor vernauwingen in de beenslagader zijn:
- Roken
- Hoge bloeddruk
- Diabetes mellitus (suikerziekte)
- Een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed
- Overgewicht
- Weinig lichaamsbeweging
Ook aanleg en leeftijd spelen een rol.

Hoe ziet de therapie eruit?
Looptherapie is de nummer 1 behandeling! Looptraining heeft het beste resultaat als u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag gaat. Om de pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet kan worden gelopen. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten. Ter ondersteuning van de therapie krijgt u eerst een paar vragenlijsten en doet u een looptest op een loopband. Vervolgens wordt u in het begin wat intensiever begeleid. De therapie zal niet alleen bestaan uit lopen, maar ook uit looptechnieken, fietsen en spierversterkende oefeningen. Op den duur zal de begeleiding afnemen en is het de bedoeling dat u meer zelfstandig aan de slag gaat. Het is belangrijk dat u het lopen blijft volhouden en het is bewezen dat in de meeste gevallen lopen leidt tot betere resultaten op de langere termijn dan dotteren.